Πράσινα Events – Η Οικολογική Οργάνωση Εκδηλώσεων


της Έλενας Καραγκούνη

eco-eventsΜε την πάροδο του χρόνου ολοένα και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η πράσινη τάση έχει υιοθετηθεί ακόμη και από επιχειρήσεις, που διαμορφώνουν την πολιτική τους σύμφωνα με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές ανάγκες, όπως η μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, η  ανακύκλωση σκουπιδιών και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αντίστοιχα, πολλά είναι παγκοσμίως τα ξενοδοχεία και οι συνεδριακοί χώροι που υιοθέτησαν περιβαλλοντική πολιτική και στοχεύουν να μειώσουν όσο το δυνατόν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, την εκπομπή -δηλαδή- διοξειδίου του άνθρακα. Μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν λάβει πράσινα μέτρα.Ήδη από την άφιξη των καλεσμένων, γίνεται σχετική ενημέρωση για την ενεργειακή απόδοση του φωτισμού, τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, τους κάδους ανακύκλωσης αλλά και την εξοικονόμηση νερού με αυτόματες βρύσες με αισθητήρες και με ντουζιέρες χαμηλής ροής. Αντίστοιχα, και οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται σε αυτούς τους χώρους είναι κατάλληλα διαμορφωμένες, ώστε να είναι σύμφωνες με την περιβαλλοντική πολιτική του χώρου διεξαγωγής τους.

Ωστόσο, η άγνοια και η ελλιπής ενημέρωση έχει εμποδίσει την υιοθέτηση περιβαλλοντικής πολιτικής, από άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και από υπεύθυνους διοργάνωσης εκδηλώσεων. Ειδικά στην περίπτωση των εκδηλώσεων, θεωρείται -λανθασμένα- ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον εκδηλώσεις όχι απλά κοστίζουν περισσότερο αλλά απαιτούν και περισσότερο χρόνο για τη διοργάνωσή τους. Αυτός, όμως, ο μύθος καταρρίπτεται, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η επαναχρησιμοποίηση υλικών και η εξοικονόμηση ενέργειας (όπως ηλεκτρισμού) και φυσικών πόρων (όπως νερού), συνεπάγεται και εξοικονόμηση χρημάτων.

Eco-Οργάνωση Εκδηλώσεων

Για να διοργανωθεί μία πράσινη εκδήλωση, πρέπει πρώτα απ’όλα να εκτιμηθεί -από το χώρο διεξαγωγής της- το οικολογικό της αποτύπωμα,  ώστε να προκαθοριστεί, πόση ενέργεια θα καταναλωθεί και πόσα απόβλητα θα παραχθούν. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι διοργανωτές μπορούν να τροποποιήσουν τα υλικά και τις πρακτικές που θα χρησιμοποιήσουν, ακόμα και να αλλάξουν στοιχεία της εκδήλωσης, μειώνοντας έτσι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκδήλωσης, αλλά και το κόστος της.

Πρώτα απ’όλα, πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν η εκτύπωση χαρτιών. Αφενός, η προώθηση της εκδήλωσης μπορεί να γίνει διαδικτυακά -σε σχετικές ιστοσελίδες και στα social media-, και αφετέρου η ενημέρωση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μπορεί να γίνει σε ηλεκτρονικούς πίνακες σε κεντρικούς χώρους, ή ακόμη και να δημιουργηθεί εσωτερικό τηλεοπτικό κανάλι στο ξενοδοχείο, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τις αίθουσες και για τυχόν αλλαγές. Επίσης, η παροχή δωρεάν ασύρματου δικτύου διευκολύνει και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για σημειώσεις. Εάν η εκτύπωση χαρτιού είναι αναγκαία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανακυκλώσιμο μελάνι και χαρτί και εκτυπώσεις διπλής όψης.

Επίσης, αντί για πλαστικά μπουκαλάκια νερού, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείται φιλτραρισμένο νερό βρύσης και η κάλυψη της τροφοδοσίας να γίνεται με τοπικά, βιολογικά και εποχιακά προϊόντα, ενισχύοντας έτσι την οικονομία μικρότερων επιχειρήσεων και μειώνοντας το κόστος, χωρίς να ζημιωθεί η ποιότητα. Ακόμη, οι πετσέτες και τα σκεύη της τροφοδοσίας μπορούν να  παρέχονται από το ξενοδοχείο – συνεδριακό χώρο, αντί να χρησιμοποιούνται χαρτοπετσέτες, χάρτινα πιάτα και πλαστικά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης.

Όσον αφορά στη μετακίνηση σε εξωτερικούς χώρους της εκδήλωσης, καλό θα ήταν να προτρέπονται οι επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να περπατήσουν, εάν πρόκειται για κοντινές αποστάσεις, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υβριδικά ή ηλεκτρικά οχήματα.

Επιπροσθέτως, για τη διακόσμηση προτιμητέα θα ήταν η επιλογή γλαστρών αντί για φρεσκοκομμένα λουλούδια, που θα μαραθούν σε λίγες μέρες και επομένως δεν θα είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή τους σε μελλοντικές εκδηλώσεις.

Τέλος, απαραίτητη είναι η ύπαρξη επαρκών κάδων σκουπιδιών στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς και η ύπαρξη πλάνου για τον καθαρισμό των χώρων μετά την εκδήλωση, ιδίως εάν πρόκειται για εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: www.synedrio.gr